vrijdag 8 januari 2010

Poepverhaaltje





Een klein pupje van anderhalve week oud, heeft maar een doel in z'n leventje: melk drinken. Voor de rest slaapt het en probeert dat zo comfortabel mogelijk te doen, lekker warm dus. Ontbreekt het aan melk of comfort dan huilt het.
Daar reageert moeders op en komt snel naar de pup. Wat is het? Ah, het heeft dorst.
Terwijl het pupje drinkt gaat mama aan de schoonmaak. Dat gaat er niet zachtzinnig aan toe. Soms hangt de pup half in de lucht terwijl de moederneus onder z'n kontje zit om goed alles te kunnen likken. Door dat gelik over kontje en buik komen bij de pup de darmen in werking wat resulteert in een poepje en plasje. (Zonder dat zou de pup niet zelfstandig kunnen poepen de eerste weken!) Dat wat er uit het achterwerkje van de pup komt, wordt gelijk weer opgeruimd door de teef. Mmmm lekker!
Het is een heus voedselketen! Pup drinkt uit tepel, dat via maag en darmpjes weer naar buiten komt en door de moederteef wordt opgegeten die dat weer gebruikt als voedsel waarmee ze weer haar melk kan produceren. Grappig he?
Vooral als je het onder je ogen ziet gebeuren, waarbij pup en moeder in een cirkeltje liggen: kopje om tepel, neus bij kontje.

Die prachtige uitspraak van Jan Wolkers (in de natuurserie: de achtertuin van Jan Wolkers) is hier ook weer echt van toepassing: "Wat zit de natuur toch leuk in elkaar!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten